Almond House

Residential renovation

Situated in Newlands, Cape Town

The existing animal hospital in Wellington was in a desperate state. The flow internally was not harmonious, the growing veterinary required more clinical area as well as a larger shop for clients to purchase goods whilst visiting. The design proposed enclosing an existing courtyard and adding an area of 220m2 to allow for a new reception, shop and waiting area. The internal spaces have been reshuffled to allow for an easier flow as well as separating the public from the private. The building has been reroofed and a large glazed facade allows for a more contemporary design as well as allowing light into the reception area. The roof over the now enclosed courtyard is raised to allow for high windows allowing for enough natural light to enter the heart of the building which is the theatre. The high ceiling adds to the spatial quality and frameless glass divides the internal space. The brief asked for a meeting area and a recreation area for its staff. This has also been incorporated in the addition and is centred around a bulky braai. An industrial feel is given to the interior with exposed concrete beams, exposed steel as well as timber rafters. The design aims to uplift the spirit of its occupants and aims to create welcoming experience.

 

More Projects